terug naar de vorige pagina


Concert op 29 maart 2014

Op zaterdagavond 29 maart 2014, aanvang 20.00 uur geeft het OKV samen met Philharmonie Gelre een concert in de Ontmoetingskerk te Dieren.

Het orkest begint het concert met Elsa’s Procession to the Cathedral' van Richard Wagner, in een arrangement van Franco Cesarini.
Richard Wagner schreef verschillende opera’s en een daar-van was “Lohengrin”. Verschillende aria’s en/of intermezzi uit deze opera werden beroemd en een van de bekendste fragmenten was het begin van scene 4 uit de 2e acte.
Dit stuk werd (in veel arrangementen) bekend als “Elsa’s procession to the cathedral”. Het stuk is eigenlijk de inleiding voor de 3e acte die begint met het huwelijk van Elsa (met de bekende “Bridal march”). Het beschrijft de statige maar ook wat aarzelende gang van Elsa naar het altaar.
Luister hier naar de muziek.Hierna zingt het koor het Te Deum Laudamus van W.A. Mozart. We worden hierbij begeleid door Henk Woudstra op de vleugel. Hij is onze vaste begeleider tijdens onze repetities.

Klik hier en hier: voor twee verschillende uitvoeringen van deze muziek. (Zo snel als het eind van het tweede stuk zingen wij het niet!)
En klik hier voor de tekst met de vertaling.
Het leven van W.A. Mozart staat hier beschreven.Het derde stuk voor de pauze wordt weer gespeeld door het Philharmonie Gelre. Het is de Symfonie nr. 9, deel 1 van A. Dvorák.
Antonín Dvorák schreef zijn 9e Symfonie in 1893 tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten. De symfonie kreeg na afloop van de premičre in Carnegie Hall een eindeloos applaus en lovende kritieken.
Dvorák was geďnspireerd door de muziek van de indianen en heeft die gecombineerd met de ritmiek en orkestklank die modern was voor die tijd. Zijn 9e symfonie kreeg als ondertitel ‘From the New World’.

Na de pauze zal uitgevoerd worden: het Requiem van de Hongaarse componist Frigyes Hidas.
Het koor wordt hierbij begeleid door Philharmonie Gelre.
Solistische medewerking wordt verleend door Quatre Bouches. Dit kwartet bestaat uit:
Bauwien van der Meer - sopraan,
Petra Ehrismann – alt,
Gerben Houba – tenor en
Michel Poels - bariton.
Biografie F. Hidas.

Frigyes Hidas is geboren in Budapest in 1928. Hij studeerde compositieleer op de Ferenc Liszt Academy of Music met János Visky.
Hij was 15 jaar muziekdirecteur van het Nationaal Theater (van 1951-1966) en tussen 1974 en 1979 was hij in dezelfde functie aan de hoofdstedelijke Operette Theater.
Sinds hij dat instituut heeft verlaten, is hij een free-lance componist.
Hidas is een hoog geprofileerd (prolific) componist die sterk gelooft in tonen en harmonie in een traditionele zin van deze termen en altijd schrijft in een gemakkelijk acceptabele idioom.
Zijn werk omvat de hele scala van genres: opera's, ballets, concerten, orkestraal, kamer, solo en koormuziek. Hij is in het bijzonder erg bekend ind e wereld vanwege zijn houtblazers en koper kamer muziek en vanwege zijn werken voor harmonieorkest.
Hidas heeft een belangrijk aantal commissie ontvangen bij Ballet Companies, de State Opera House, Radio stations, Universiteiten en verschillende muzieksociëteiten.
(Vrij vertaald uit het voorwoord in het boek).